Drobiowe kotleciki przyrządzone na sposób Julianny bardzo nam zasmakowały, więc ostatnio powstała siostrzana ich wersja z mozzarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Też było pysznie, a jak szybko!
Składniki:
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- kulka mozzarelli (125 g)
- 1 łyżka majonezu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorów suszonych (miałam 70 g)
- sól
- pieprz
- bazylia suszona lub świeża (pokrojona drobno)
- łyżka gotowej przyprawy, mieszanki: suszone pomidory, bazylia, czosnek – można pominąć
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka drobno posiekać, cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć czosnek. Gdy się zezłoci dodać cebulę i również zezłocić. Wszystkie składniki na kotleciki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Formować (dłonie maczałam w zimnej wodzie) małe, okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!