Drobiowe kotleciki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Drobiowe kotleciki przyrządzone na sposób Julianny bardzo nam zasmakowały, więc ostatnio powstała siostrzana ich wersja z mozzarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Też było pysznie, a jak szybko!

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorów suszonych (miałam 70 g)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona lub świeża (pokrojona drobno)
  • łyżka gotowej przyprawy, mieszanki: suszone pomidory, bazylia, czosnek – można pominąć
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka drobno posiekać, cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć czosnek. Gdy się zezłoci dodać cebulę i również zezłocić. Wszystkie składniki na kotleciki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Formować (dłonie maczałam w zimnej wodzie) małe, okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.