Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Pyszna owsianka na pyszny początek dnia lub jego zwieńczenie. Najczęściej owsianki jem na kolację, ponieważ rano nie mam tyle czasu i chęci aby przed praca szykować sobie takie smakołyki. Zresztą karmelizowany rabarbar też „podkradłam” gdy robiłam te drożdżówki :) Jak to się mówi, chwyciłam dwie sroki za jeden ogon a owsianka wyszła przepyszna!

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • cukier do smaku (można pominąć)
  • garść pokrojonego na kawałki rabarbaru (1/2 dużej łodygi)
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko (ewentualnie dosłodzić wg gustu), do gotującego się mleka wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się „rozkleją”.

W międzyczasie w garnuszku umieścić masło i cukier, wstawić na palnik. Gdy masło i cukier się rozpuszczą zaczną nabierać karmelowego koloru – wtedy wrzucić pokrojony rabarbar. Chwilę podsmażyć karmelizując rabarbar aż zacznie puszczać sok, który odparowując pięknie skarmelizuje się z masłem i cukrem.

Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch karmelizowany rabarbar i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.