Lody z pieczonych truskawek (z octem balsamicznym)

Niezwykle proste lody, z pieczonych truskawek z dodatkiem octu balsamicznego. Połączenie wydawało mi się zaskakujące i niezwykle ciekawe, kiedy pierwszy raz widziałam przepis na stronie Moje Wypieki – ale co więcej, okazało się pyszne. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 700 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można pominąć)
  • 6 łyżek cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze części. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z cukrem i octem balsamicznym jeśli go dodajemy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 35 – 40 min aż spora część soku wyparuje a całość lekko zgęstnieje. Następnie upieczone truskawki ostudzić i zblendować. Całość schłodzić.

W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku i ponownie zmiksować. Do ubitej kremówki delikatnie wlać zblendowane truskawki, wymieszać – można niezbyt dokładnie zostawiając delikatne smugi. Masę przelać do pojemnika nadającego się do mrożenia, przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika.

Lody najlepsze są po kilku godzinach mrożenia, zostawione dłużej w zamrażarce bardziej twardnieją ale to nam zupełnie nie przeszkadza – taki urok domowych lodów. Przed podaniem wyciągam wtedy pudełko z lodami na blat aby troszkę się ociepliły (10 – 15 min) i wtedy nakładam.

Smacznego!

Dodaj komentarz