Odwrócone ciasto na maślance z rabarbarem

Wszelkie ciasta odwrócone zawsze będą mi się kojarzyły z serialem Desperate Housewives, z fantastyczną sceną gdzie Gabrielle „piecze” samodzielnie ciasto z ananasami, amerykański klasyk. U nas natomiast pojawiło się pyszne i puszyste ciasto na maślance z rabarbarem. Szczerze mówiąc myślałam, że w ogóle zdjęć nie uda mi się zrobić ponieważ jeszcze ciepłe wynosiłam na taras, aby ostygło a nasi goście już po chwili zaczynali je kroić. Scena była dość zabawna, gdy próbowałam szybko zrobić zdjęcia zanim ciasto zostało rozkrojone – ale na szczęście to byli „sami swoi” :) Korzystałam z tego przepisu, modyfikując je do prostszej wersji i nie z gęstą śmietaną a z dodatkiem maślanki. Ciasto polecam i to bardzo!

Składniki:

  • 120 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając wbić po kolei jajka, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać odłożoną i przesianą mąkę na zmianę z maślanką mieszając na wolnych obrotach, lub tylko szpatułką do połączenia.

Tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki), na spód wysypać równomiernie 0,5 szklanki cukru, na cukier wyłożyć pokrojony rabarbar i wlać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 60 min do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie. Następnie na wierzch tortownicy położyć talerz. Przytrzymując talerz i blaszkę, szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry, zdjąć papier. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz