Karkówka z grilla w marynacie z ketchupem

Karkóweczka palce lizać! Choć zdjęcie na pierwszym planie przedstawia szaszłyki, to karkówka w tym przepisie gra pierwszą rolę. Przepis na marynatę pochodzi z książeczki Pani domu poleca: Grill, domowe specjały. 


Składniki:

  • karkówka
Marynata (1,2 – 1,5 kg mięsa):
  • 12 łyżek oleju
  • 6 łyżek ketchupu
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 ziarna jałowca (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej typu Vegeta, Jarzynka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dobrze wymieszać.

Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbić. Mięso umieścić w pojemniku i zalać marynatą, dobrze wymieszać aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony. Pojemnik zamknąć i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę wyjąć z marynaty i grillować na gorącym ruszcie z każdej strony, smarując pozostałą marynatą aż do uzyskania ulubionego stopnia zarumienienia mięsa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.