Karkóweczka palce lizać! Choć zdjęcie na pierwszym planie przedstawia szaszłyki, to karkówka w tym przepisie gra pierwszą rolę. Przepis na marynatę pochodzi z książeczki Pani domu poleca: Grill, domowe specjały.
Składniki:
- karkówka
Marynata (1,2 – 1,5 kg mięsa):
- 12 łyżek oleju
- 6 łyżek ketchupu
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 ziarna jałowca (można pominąć)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka przyprawy warzywnej typu Vegeta, Jarzynka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dobrze wymieszać.
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa delikatnie rozbić. Mięso umieścić w pojemniku i zalać marynatą, dobrze wymieszać aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony. Pojemnik zamknąć i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wyjąć z marynaty i grillować na gorącym ruszcie z każdej strony, smarując pozostałą marynatą aż do uzyskania ulubionego stopnia zarumienienia mięsa.
Smacznego!