Gołąbki z farszem ruskim (ziemniaki i twaróg) z sosem cebulowo-śmietanowym

Robiłam ostatnio gołąbki tradycyjne z mięsem. Miałam piękną, ogromną kapustę i zostało mi sporo dużych liści, które aż żal było przeznaczyć na co innego niż gołąbki. Przypomniałam sobie, że kiedyś Magda Gessler robiła gołąbki z ziemniakami, ale surowymi – tzw. gołąbki podkarpackie zapiekane w śmietanie. Zainspirowana jarskimi gołąbkami przygotowałam gołąbki z farszem od ruskich pierogów. Nie zapiekałam ich w śmietanie, tylko przed podaniem obsmażyłam mocno z każdej strony i podałam z sosem cebulowo-śmietanowym. Gołąbki choć bez mięsa, palce lizać!

Składniki:

  • młoda kapusta

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 – 300 g twarogu
  • 3 duże cebule 
  • olej
  • sól i pieprz

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażyć na złoty kolor. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i wszystko dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Można też przecisnąć całość przez praskę. Do farszu dodać podsmażoną cebulę, wymieszać i dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Sos cebulowo-śmietanowy:
  • 3 cebule
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • sól i pieprz
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażyć na złoty kolor. Dodać śmietanę i całość poddusić aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę aby sparzyć kapustę. Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście (nie wyrzucać – przydadzą się do wyścielenia naczynia). Wyciąć głąb z kapusty, włożyć kapustę na wrzątek i parzyć aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Te które ładnie odeszły już wyciągać.

Z liści kapusty odciąć zgrubienia aby łatwiej gołąbki się zwijały. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać gołąbki, podobnie jak krokiety.

Naczynie żaroodporne wyścielić pozostałymi liśćmi (użyłam wierzchnie, umyte i sparzone), układać gołąbki obok siebie i podlać około 300 ml wody z parzenia kapusty. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać gołąbki około 45 min. Gołąbki będą gotowe, jeśli kapusta nakłuta widelcem będzie miękka.

Gołąbki podawać wg uznania, z kwaśną śmietaną, z proponowanym sosem śmietanowo-cebulowym lub innym. Najlepsze są najpierw obsmażone z każdej strony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *