Biała Pavlova od Delecty

Biała Pavlova – pyszny blat bezowy, chrupiący z zewnątrz i piankowy w środku. Najczęściej podawany z bitą śmietanką i świeżymi owocami. Niezwykle słodki, niezwykle pyszny. Do tej Pavlovej użyłam gotowej bezy od Delecty, którą dostałam w jednej z prezentowych paczek, jednak przygotowanie jej samemu nie jest wcale trudniejsze i tu przepis też podaję.  Taką oto Pavlovą uczciliśmy koniec roku szkolnego :)

Składniki:

Dodatkowo:
  • 350 ml śmietany kremówki (ubić już bez dodatku cukru)
  • świeże owoce

Przygotowanie:

W przypadku gotowej bezy: wodę i proszek bezowy umieścić w misie miksera i ubijać około 8 minut do otrzymania gęstej, błyszczącej i sztywnej piany.

Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręg o średnicy 26 cm (beza wyjdzie większa ale niższa, można zrobić 23 cm). Wyłożyć masę bezową, uformować okrąg, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, wstawić blachę, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec 1,5 h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezę do wystudzenia.

Blat bezowy możemy upiec nawet dzień wcześniej, jednak najwcześniej godzinę przed podaniem wykładamy ubitą kremówkę i dekorujemy owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.