Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa agrestowa:
- 1 kg agrestu (oczyszczony)
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 4 łyżkach wody
Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.
Owoce wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Mus z białą czekoladą:
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Żelatynę zalać w szklance zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zahartować śmietanę – do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej kremówki, wymieszać. W ten sposób zmniejszamy ryzyku grudek żelatyny w kremie. Następnie żelatynę dodać do ubitej śmietany, zmiksować. Tak samo postąpić z rozpuszczoną czekoladą – dodać najpierw dwie łyżki ubitej kremówki do czekolady i wymieszać, a następnie całość zmiksować z resztą kremówki.