Ciasto pierogowe na maślance

Przepisów na ciasto pierogowe nigdy u mnie za wiele. Najczęściej korzystam z ciasta na pierogi z jajkiem a do pierogów na słodko i tych z owocami lubię bardzo ciasto z kwaśną śmietaną. Do kolekcji przepisów dołączy również ciasto dwuskładnikowe z maślanką – bardzo elastyczne, plastyczne i przyjemne, nadające się zarówno do pierogów wytrawnych jak i tych na słodko. Zawsze przy ciastach korzystam z robota planetarnego, więc wyrabianie ciasta nie jest uciążliwe. W tym cieście ilość maślanki zależy od wilgotności mąki – dlatego warto dodawać maślankę partiami aż do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta lub na odwrót jak ja – wlać całą maślankę i dosypywać mąkę. Kiedy robię pierogi z owocami lubię ciasto wałkować grubiej, aby podczas lepienia oraz gotowania sok z owoców nie miał okazji wypływać z ciasta, a to ciasto idealnie się sprawdza. Świetnie się lepi, podczas gotowania się nie rozkleja i po ugotowaniu jest mięciutkie. Przepis widziałam na wielu blogach, ale tradycyjnie podam jedno źródło, korzystałam z przepisu Danusi.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • do 1/2 l maślanki (dałam letnią)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z solą do misy miksera lub na stolnicę, partiami dolewać maślankę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk.  Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na stolnicy oprószonej mąką na ulubioną grubość, wykrawać koła lub dzielić na kwadraty, faszerować czym dusza zapragnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.