Kiedy możemy pozwolić sobie na leniwe poranki lubimy zjeść na śniadanie placuszki, racuszki lub naleśniki. Tym razem przygotowałam fantastyczne naleśniki na kefirze z przepisu znalezionym na stronce Pink Envelope. Naleśniki wyszły grubiutkie, puchate, bardzo plastyczne. Podałam z wiśniowym twarożkiem a niektóre córcia zajadała z cukrem pudrem :)
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 400 ml kefiru naturalnego
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do białości. Dodać przesianą mąkę, kefir, sól, olej i zmiksować. Ciasto jest w miarę gęste i puszyste. Zostawić pod przykryciem na około 20-30 minut aby ciasto odpoczęło. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika posmarować delikatnie rozgrzaną patelnię olejem, chochelką wylewać porcję ciasta, rozprowadzać na patelni i smażyć na złoto z każdej strony. Ciasto w składnikach ma olej i naleśniki dobrze smaży się bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Podawać z ulubionymi dodatkami – z dżemem, białym serem na słodko, owocami, cukrem.
Podałam z wiśniowym twarożkiem:
- 150 g białego twarogu
- garść wiśni
- cukier do smaku
Wiśnie zblendować, dodać twarożek i zmiksować. Posłodzić do smaku.
Smacznego!