Skrzydełka marynowane w zalewie octowo-pomidorowej

Przepis za zalewę octowo-pomidorową jest w naszej rodzinie od dobrych 20 lat. Do tej pory funkcjonował jako przepis na zalewę do ryb, które uwielbiam, ale tym razem zamarynowałam skrzydełka drobiowe. Sekretem i tajną bronią zalewy jest karmelizowany cukier, który nadaje słodyczy całości. W tej zalewie można zamarynować również pałki kurczaka, oczywiście ryby jak i mięsne pulpeciki. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek 
  • sól i pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 1 duża cebula
  • 4 szklanki wody
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każde skrzydełko podzielić na części – lotki odciąć (włożyć do woreczka i zamrozić, dorzucić można do rosołu). Skrzydełka oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzać patelnię z olejem, panierować skrzydełka: mąka, jajko, bułka tarta i podsmażyć na złoto z każdej strony. Smażyć krótko, na większym ogniu do otrzymania złotej panierki. Skrzydełka umieścić w naczyniu lub położyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 oC, piec około 35 minut aż mięso będzie upieczone.

Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W garnku, w których będziemy gotować zalewę zagotować wodę, gdy zawrze wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, zagotować chwilkę i przelać na sito.

Do garnka wlać 4 szklanki wody, dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny. Od momentu zagotowania zmniejszyć palnik i pogotować około 5 min.

Pod koniec gotowania zalewy na palniku obok skarmelizować cukier: na suchą patelnię równomiernie na dno wsypać 1/2 szklanki cukru, nie mieszając poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać złotej, bursztynowej barwy. Gdy karmel będzie gotowy, chochelką, bardzo ostrożnie (reakcja dość silna) wlać do karmelu trochę zalewy – cukier natychmiast się zbryli, lecz po chwili zacznie ponownie się rozpuszczać. Gdy cały karmel się rozpuści w zalewie, zawartość patelni przelać do garnka z zalewą, dodać przecier pomidorowy, zagotować całość dobrze mieszając. Wyłączyć palnik, dodać ocet i ponownie zamieszać.

Upieczone skrzydełka ułożyć w naczyniu z przykrywą (u mnie żaroodporne), wyłożyć na nie sparzoną cebulę i zalać zalewą. Przykryć pokrywą, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki. Skrzydełka najlepsze są po 36-48 godzinach marynowania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *