Składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- 200 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
- 1 płaska łyżka kawy zbożowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- pudełeczko borówek (około 250 g)
- 1 łyżka miodu
- kakao lub 1/2 tabliczki mlecznej czekolady do posypania
Przygotowanie:
Borówki opłukać, trochę zostawić do dekoracji a resztę włożyć do miseczki, dolać miód i delikatnie wymieszać.
Biszkopty pokruszyć na średnie kawałki i przełożyć do miseczki.
Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć grubszą warstwę pokruszonych biszkoptów, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, rozłożyć borówki z miodem, rozłożyć drugą połowę kremu, rozłożyć resztę pokruszonych biszkoptów i udekorować kakao lub startą czekoladą oraz odłożonymi borówkami. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.
Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych.