Deser a’la tiramisu z borówkami – dla dużych i małych

O przepisie dowiedziałam się z programu Deserownia na Teletoon+. W programie chłopcy zrobili wersję z malinami, w domu nie miałam malin ale były borówki. Deser z borówkami bardzo pysznie wyszedł, jak będą maliny zrobię z malinami. Mama podpowiedziała mi jak szybciej i łatwiej zrobić krem bez dodatkowego ubijania kremówki i zalała wrzątkiem kawę zbożową. Resztę robiłam sama, na górę dołożyłam też warstwę pokruszonych biszkopcików. Bardzo pyszne! Pozdrawiam Was, Julcia.

Składniki:

Krem:
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 200 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 płaska łyżka kawy zbożowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • pudełeczko borówek (około 250 g)
  • 1 łyżka miodu
  • kakao lub 1/2 tabliczki mlecznej czekolady do posypania

Przygotowanie:

Do szklanki wsypać kawę zbożową, zalać wrzącą wodą, wymieszać, dolać mleko i ponownie zamieszać.

Borówki opłukać, trochę zostawić do dekoracji a resztę włożyć do miseczki, dolać miód i delikatnie wymieszać.

Biszkopty pokruszyć na średnie kawałki i przełożyć do miseczki.

Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.

Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć grubszą warstwę pokruszonych biszkoptów, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, rozłożyć borówki z miodem, rozłożyć drugą połowę kremu, rozłożyć resztę pokruszonych biszkoptów i udekorować kakao lub startą czekoladą oraz odłożonymi borówkami. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.

Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.