Bezy kakaowe

Szybki wpis i szybki przepis na bezy kakaowe. W przygotowaniu, oprócz kakao, nie różnią się niczym od tych tradycyjnych białych. Proporcje białek do cukru zostają te same – na jedną porcję białej przypada 1,5 porcji cukru. Jeśli macie białka, zróbcie kakaową wersję, będzie jak znalazł do letnich deserów :)

Składniki:

  • 4 białka jajka (mogą być mrożone) – razem około 160 g
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek. Mrożone wcześniej rozmrozić. Największą ilość piany otrzymamy z białek w temperaturze pokojowej, a nie schłodzonych. Misa robota powinna być sucha.

Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ważne aby białek nie przebić (oddziela się wtedy woda od białek). Do ubitych na sztywno białek dodawać łyżka po łyżce (!) cukier. To ważne aby się nie spieszyć i dodawać kolejne porcje cukru po rozpuszczeniu poprzedniej porcji. Cukier stabilizuje bezę, usztywnia i wtedy gęsta, sztywna beza jest gwarantowana. Czy cukier dobrze się rozpuścił można sprawdzić rozcierając troszkę piany pomiędzy palcami. Na sam koniec ubijania białek dodać kakao i zmiksować do połączenia.

Uszykować blachy z wyposażenia piekarnika i wyłożyć je papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia. Bezę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) i wyciskać bezy na blaszkę pozostawiając niewielkie odstępy.

Jeśli ktoś nie ma tylek, można użyć zwykły woreczek do mrożenia i odciąć róg lub zrobić sobie rękaw z papieru do pieczeniaMożna też wykładać bezy łyżką.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 1100C i suszyć 70 min (większe bezy troszkę dłużej – warto wtedy jedną spróbować). Ja suszę kilka blach razem z funkcją termoobiegu. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale pozostawić blachy do całkowitego ostudzenia.

Gotowe bezy przechowywać w szczelnym suchym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz