W upalne dni kiedy nawet nie ma się ochoty podchodzić do piekarnika szybkie desery są niezwykle u nas cenione. Powstał zatem deser na podobieństwo Eton Mess ale w wersji kakaowej – prawie wytrawnej, osłodzonej przez słodziutkie bezy, z kwaśną nutą wiśni. Deser przyrządzamy z mocno schłodzonej śmietanki i przygotowujemy go tuż przed podaniem aby bezy były chrupiące a nie rozmoczone. Nic, tylko polecać :)
Składniki (2 duże porcje):
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 płaska łyżka kakao
- bezy (około 6-8 sztuk na porcję, wg uznania)
- frużelina owocowa, u mnie wiśniowa
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (nie dodaję już cukru, bezy są słodkie). Dodać kakao i zmiksować tylko do połączenia. Bezy pokruszyć, troszkę zostawić do dekoracji na wierzchu a resztę wmieszać do kakaowej śmietanki używając już tylko łopatki.
Na dno pucharków nałożyć troszkę frużeliny wiśniowej, następnie wyłożyć masę kakaową z bezami, na wierzch wyłożyć ponownie frużelinę wiśniową i posypać odrobiną odłożonych wcześniej pokruszonych bezików.
Podawać natychmiast po przygotowaniu, póki bezy są chrupiące.
Smacznego!