Uwielbiam potrawy mało skomplikowane, nie wymagające zbyt wiele pracy, mieszania, przewracania i pilnowania. Oszczędzają czas a przy tym smakują wybornie. Tak jest w przypadku tych skrzydełek pieczonych na ryżu. Za jednym razem mamy mięso i aromatyczny ryż. Wystarczy tylko szybko zrobić jakąś sałatę i już kompletny obiad gotowy. W zależności od stanu posiadania, na ryżu piekę skrzydełka lub pałki. Korzystałam z przepisu Jesiołowskiej i Szymanderskiej „Kuchnia polska na wszystkie okazje” modyfikując nieznacznie przepis. W oryginale, o zgrozo, w zalewie użyta była cała kostka masła – jest to zdecydowanie za dużo, tym bardziej, że z mięsa również wytapia się troszkę tłuszczu. Dodatkowo w książce proponują ułożyć surową cebulkę na ryżu – ja z kolei ją lekko podsmażam, nadaje wtedy fantastyczny aromat całości. Całość jest bardzo aromatyczna, dobrze doprawiona, pyszna i co najważniejsze wychodzi ogromna porcja. Wybierając to danie przygotujcie duże naczynie żaroodporne i głębokie, ponieważ ryż podczas pieczenia zwiększa swoją objętość. Można również całość rozłożyć na blasze piekarnikowej lecz moim zdaniem lepiej wychodzi w naczyniu – ryż się nie wysusza, jest kleisty, wilgotny. Dodatkowo dziękuję firmie Jamar, ich ketchup nadał się doskonale :)
Składniki:
Mięso:
- 1 kg skrzydełek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Warstwa ryżu:
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
- olej do podsmażenia cebuli
Zalewa:
- 1/4 kostki masła
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki przyprawy typu Jarzynka/Vegeta
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek ketchupu (użyłam ketchup Hot pikantny firmy Jamar)
- 5 szklanek wody
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Do miseczki włożyć wszystkie przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Marynatą natrzeć porządnie skrzydełka, przełożyć do pojemnika z przykrywą i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc aby skrzydełka dobrze się zamarynowały.
Przygotować sos: wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, dobrze wymieszać i podgrzać aż do rozpuszczenia masła.
Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto na odrobienie oleju.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Dodać przesmażoną cebulkę, lekko wymieszać, wygładzić. Na ryż z cebulką wyłożyć skrzydełka, całość zalać przygotowaną wcześniej zalewą.
Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180oC i od momentu uzyskania tej temperatury liczyć czas pieczenia. Piec około 1,5 h bez pokrywy aż skrzydełka się zrumienią i ryż wchłonie zalewę.
Smacznego!