Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Wiśnie powinny być całe, duże i jędrne z jak najmniejszymi otworami po drylowaniu. Pracę najlepiej sobie rozplanować tak aby czynności wykonywać rano i wieczorem.
Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Najlepiej na noc, w okresie letnim lepiej schować do lodówki aby owoce nie sfermentowały.
Garnek postawić na palniku i całość zagotować bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora.
Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem).
Po ostatnim zalaniu i wystudzeniu wiśnie ostatni raz przecedzić na sicie, wiśnie nałożyć do wypieczonych wcześniej słoików. Powstały syrop zagotować i gorącym zalać wiśnie w słoikach. Zakręcić nakrętki i zapasteryzować.
Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.