Grzebyki z marmoladą

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z marmoladą w kształcie grzebyczków. Użyłam ciasta w rodzaju półfrancuskiego bez jajek, na kwaśnej śmietanie z przepisu Ewy Wachowicz. Z ciastem dobrze się pracuje, jest elastyczne i wszelkie ciasteczka zachowują swój kształt. Pracę z ciasteczkami można rozłożyć sobie na dwa dni, ciasto można zagnieść dzień wcześniej a ciasteczka robić i piec kolejnego dnia. Ciasto jest bez dodatku cukru, zatem wskazane jest aby obsypać je obficie cukrem pudrem. Dlatego też nie ma potrzeby aby je smarować przed pieczeniem jajkiem. Koniecznym jest za to użycie dobrej, twardej marmolady aby nic nie wyciekało podczas pieczenia. Pomocną znów okazała się firma Jamar, której marmolada znalazła się w ciasteczkach.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • marmolada twarda (użyłam firmy Jamar)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na części. Pojedynczo każdą część wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką, rozwałkować cienko na prostokąt. Na brzegu ciasta rozsmarować marmoladę, szerokości około 1-2 cm, brzeg posmarowany marmoladą złożyć dwa razy i odciąć od reszty ciasta. Odcięty kawałek ciasta pokroić na kawałki długości około 6 cm. Każdy kawałek naciąć kilka razy, uformować w podkówki tak aby nacięty bok rozłożył się w charakterystyczny grzebień. Przygotować tak resztę grzebyczków.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec 30-35 min aż ciasteczka ładnie się zezłocą. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do studzenia, oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *