Śmietanowe rogaliki z marmoladą

Grzebyki tak bardzo zasmakowały mojej rodzince, że zniknęły praktycznie w jeden dzień. Musiałam zrobić powtórkę na ich prośbę, ale tym razem wykorzystując to samo ciasto zawinęłam rogaliki z większą ilością marmolady, ku uciesze mojej córci. Śmietanowe ciasto półfrancuskie z programu Ewy Wachowicz jest przepyszne, kruchutkie i pracy z nim niewiele. Także serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • marmolada twarda (użyłam firmy Jamar)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać. Dodać kwaśną śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na części. Pojedynczo każdą część wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką, rozwałkować cienko na okrąg. Podzielić nożem na 8 trójkątów niczym pizzę. Na podstawie trójkąta nałożyć porcję marmolady. Zwinąć ciasno formując rogaliki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec 30-35 min aż rogaliki ładnie się zezłocą. Upieczone rogaliki przełożyć na kratkę do studzenia, oprószyć obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.