Szaszłyki ze śliwkami

Śliwki nie tylko pasują do deserów i ciast ale również do mięsa i warzyw. Fantastycznie skomponowały się w tych szaszłykach z resztą składników, nadając zwykłej, pospolitej kiełbasie grillowej nowego wymiaru. Glazura z powidłami dopełniła tylko smaku. Przepis pochodzi z książeczki Pani domu poleca: Grill, domowe specjały. My również polecamy :)

Składniki:

  • 400 g śliwek 
  • duża cebula
  • papryka
  • 3 większe ziemniaki
  • 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
Glazura:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej
  • pieprz do smaku (dałam około 1/3 łyżeczki)
  • 1 łyżka śliwowicy (pominęłam)

Przygotowanie:

Jeśli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to namoczyć je w wodzie. 
Ziemniaki ugotować w łupinkach na półtwardo (około 10-15 min), ładnej i cienkiej skórki nie obierać, grubszą skórkę obrać a ziemniaki pokroić na kawałki. Śliwki przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Obraną cebulę pokroić na grubsze plastry, następnie można jeszcze każdy plaster podzielić np. na cztery części. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a kiełbasę na grube plastry. Z podanych składników zrobić szaszłyki.

Wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i dobrze wymieszać do połączenia się składników. Posmarować szaszłyki.

Szaszłyki grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tackach około 20 min smarując co pewien czas przygotowaną wcześniej glazurą.

Smacznego!

Dodaj komentarz