Szaszłyki ze śliwkami

Śliwki nie tylko pasują do deserów i ciast ale również do mięsa i warzyw. Fantastycznie skomponowały się w tych szaszłykach z resztą składników, nadając zwykłej, pospolitej kiełbasie grillowej nowego wymiaru. Glazura z powidłami dopełniła tylko smaku. Przepis pochodzi z książeczki Pani domu poleca: Grill, domowe specjały. My również polecamy :)

Składniki:

  • 400 g śliwek 
  • duża cebula
  • papryka
  • 3 większe ziemniaki
  • 200 g kiełbasy (np. śląskiej)
Glazura:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej
  • pieprz do smaku (dałam około 1/3 łyżeczki)
  • 1 łyżka śliwowicy (pominęłam)

Przygotowanie:

Jeśli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to namoczyć je w wodzie. 
Ziemniaki ugotować w łupinkach na półtwardo (około 10-15 min), ładnej i cienkiej skórki nie obierać, grubszą skórkę obrać a ziemniaki pokroić na kawałki. Śliwki przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Obraną cebulę pokroić na grubsze plastry, następnie można jeszcze każdy plaster podzielić np. na cztery części. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, a kiełbasę na grube plastry. Z podanych składników zrobić szaszłyki.

Wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i dobrze wymieszać do połączenia się składników. Posmarować szaszłyki.

Szaszłyki grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tackach około 20 min smarując co pewien czas przygotowaną wcześniej glazurą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.