Kukurydza z grilla

Jednym z najszybszych sposobów przygotowania kolb kukurydzy jest upieczenie ich na grillu. Można robić w różny sposób, gdy mamy więcej czasu warto odchylić liście, pozbyć się włosia, kolby nasmarować aromatycznym masełkiem ziołowym, owinąć z powrotem liśćmi i tak wrzucić na ruszt. Można oczyścić z liści, nasmarować masłem i zawinąć w folię aluminiową lub po prostu oczyszczoną kukurydzę dać na grilla – poczekać około 10 min, obracając w międzyczasie kolby i już gotowe konsumować z masłem ziołowym. Dziś będzie o tym najszybszym sposobie :)

Składniki:

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włosia. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 10-15 min, obracając kolby kukurydzy aby równomiernie się grillowały.  Łatwo poznać kiedy kukurydza jest gotowa, ziarenka zmieniają kolor na intensywny żółty.

Upieczone kolby kukurydzy podawać z ulubionymi dodatkami, np. z masłem i solą lub różnymi masełkami smakowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *