Ziemniaki faszerowane serem i natką pietruszki, pieczone na grillu lub w piekarniku

Dobre ziemniaki nie są złe :) Ostatnio przygotowałam na rodzinnym spotkaniu ziemniaki faszerowane serem, cebulką i natką pietruszki. Zdjęcia też zrobiłam na szybko, dlatego są jakie są. Przepis mało skomplikowany i bardzo uniwersalny, nie ma również określonej z góry żadnej gramatury produktów, robimy tyle ile chcemy. W moim farszu znalazł się tylko ser i natka pietruszki, ponieważ ziemniaki były dodatkiem do pieczonych mięs i sałat. Ale jeśli miałyby stać się daniem głównym, wnętrze można wzbogacić o mięso mielone lub wszelkie warzywa, takie jak papryka czy pieczarki. Poza sezonem można je oczywiście zrobić w piekarniku, jednak nie ma to jak zapach i smak grilla. Życzę zatem Wam, jak i sobie jeszcze udanej końcówki wakacji i pięknej pogody na przyjęcia pod chmurką :)

Składniki:

  • duże ziemniaki (najlepiej podłużne)
  • ser żółty (około 1/3 wagi ziemniaków)
  • cebula (1 duża na 1 kg ziemniaków)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie wyszorować i podgotować w mundurkach ok 20 min (mają być jeszcze trochę twarde), licząc czas od zagotowania. W międzyczasie cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na złoto, ser żółty zetrzeć.

Podgotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, następnie przeciąć wzdłuż na połowy. Łyżką delikatnie wydrążyć każdą połowę ziemniaka, pozostawiając około 1 cm warstwę wewnątrz. Miąższ ziemniaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przysmażoną cebulę, starty ser (ilość zależy od upodobań, troszkę zostawić do posypania na wierzchu), posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wydrążone połówki ziemniaków ułożyć na tackach grillowych posmarowanych oliwą lub olejem (jeśli pieczemy w piekarniku to na blasze), wypełnić przygotowanym farszem i wierzch posypać resztą żółtego sera.

Ziemniaki grillować około 20-25 min aż zmiękną i ser na wierzchu ładnie się rozpuści i odrobinę przypiecze. W piekarniku piec w temperaturze 200oC, z włączoną grzałką górną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.