Gofry wg Michela Roux

Wspaniały przepis mistrza Michela Roux z książki „Jajka”. Gofry pyszne, lekkie, chrupiące, bez zbędnej sody lub proszku do pieczenia. Rosną na sile ubitych białek. Wspaniałe :)

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 270 ml mleka
  • 15 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła 
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, część mleka, żółtka i wymieszać na gładką masę bez grudek. Dolać resztę mleka i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 20-30 min aby odpoczęło i gluten zaczął pracować. Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, około 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.