Wspaniały przepis mistrza Michela Roux z książki „Jajka”. Gofry pyszne, lekkie, chrupiące, bez zbędnej sody lub proszku do pieczenia. Rosną na sile ubitych białek. Wspaniałe :)
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 270 ml mleka
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, część mleka, żółtka i wymieszać na gładką masę bez grudek. Dolać resztę mleka i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 20-30 min aby odpoczęło i gluten zaczął pracować. Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, około 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!