Składniki:
- 4 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 1,5 litra wody
- laska wanilii
- goździki
- kora cynamonu
Przygotowanie:
Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszek wkładać do zakwaszonej wody.
W międzyczasie przygotować syrop, wodę zagotować z cukrem.
Połówki gruszek układać w wypieczonych słoikach. Jeśli chcemy gruszki w smakowym syropie można dodać do każdego słoja o pojemności 700 ml:
- pół laski wanilii (pociętej na dwa kawałki oraz naciętej tak aby ziarenka mogły się wydostać)
- pół laski wanilii + 2 goździki
- pół laski wanilii + 2 goździki + kawałek kory cynamonu
Pasteryzacja w piekarniku – słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiki pasteryzować 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem lub zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia.
Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.