Gruszki w syropie na zimę (4 smaki)

Domowa spiżarnia już jakiś czas temu powiększyła się o kolejne przetwory. Tym razem gruszki w syropie, a żeby nie było monotonnie to w czterech smakach. Większość gruszek zalałam tylko syropem ale do niektórych włożyłam dodatkowo kawałki laski wanilii, do innych goździki i laskę wanilii a jeszcze do innych goździki, wanilię i cynamon. Syrop robię dość słodki, ale w końcu to mają być gruszki w syropie a nie w kompocie. Gruszki wkładam do słoików w połówkach, więcej się zmieści aniżeli w całości. Przed włożeniem nie obgotowuję w syropie – uważam iż to jest zbędne i nie ma potrzeby dokładać sobie pracy. Z tych proporcji wyszło mi 8 słoików po 700 ml. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 4 kg twardych gruszek
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litra wody
Dodatkowo:
  • laska wanilii
  • goździki
  • kora cynamonu

Przygotowanie:

Przygotować sobie zakwaszoną wodę, do której będziemy wkładać obrane gruszki – nie będą ciemniały. Do dość sporego naczynia, minimum 5 l (miska, wiadro, garnek lub komora zlewu) wlać zimną wodę, dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i wymieszać.

Gruszki umyć, przekroić wzdłuż na pół, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszek wkładać do zakwaszonej wody.

W międzyczasie przygotować syrop, wodę zagotować z cukrem.

Połówki gruszek układać w wypieczonych słoikach. Jeśli chcemy gruszki w smakowym syropie można dodać do każdego słoja o pojemności 700 ml:

  • pół laski wanilii (pociętej na dwa kawałki oraz naciętej tak aby ziarenka mogły się wydostać)
  • pół laski wanilii + 2 goździki
  • pół laski wanilii + 2 goździki + kawałek kory cynamonu
Poukładane gruszki w słoikach zalać przygotowanym wcześniej syropem, zakręcić nakrętki i zapasteryzować tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku.

Pasteryzacja w piekarniku – słoiczki ustawić na blasze z wyposażenia piekarnika, włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić do temperatury 1400C i od chwili uzyskania tej temperatury słoiki pasteryzować 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem lub zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia.

Wyparzanie słoików i nakrętek – porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz