Z suszarką do owoców bardzo się zaprzyjaźniłam, oprócz bananów i wiśni mam jeszcze ususzone gruszki a niedługo będę suszyć śliwki i jabłka :) Suszone owoce są świetne do muesli, wypieków i do podjadania jako zdrowe przekąski. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- gruszki
- suszarka do owoców
Przygotowanie:
Gruszki umyć, obrać ze skóry lub zostawić ze skórką i pokroić na cienkie plasterki. Regularnie układać na tacach od suszarki do owoców. Przed ułożeniem można je skropić sokiem z cytryny aby zachowały jasny kolor – nie robiłam tego.
Owoce suszyć około 10 godzin, suszyłam w temperaturze 70oC. W połowie suszenia zmienić kolejność tac – te z samego dołu przełożyć na górę aby gruszki suszyły się równomiernie. Suszyłam do całkowitego wysuszenia, po przełamaniu pękały.
Smacznego!