Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 27 g soli peklowej (3 płaskie łyżeczki)
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego z młynka)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki majeranku
- osłonki barierowe o śr. 10 cm (długości schabu + 10 cm)
Przygotowanie:
Schab umyć, i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z resztą składników i przypraw na pastę. Pastą porządnie natrzeć schab z każdej strony, włożyć do naczynia z pokrywą (najlepiej szklanego) i wstawić do lodówki na 3 pełne doby. W międzyczasie schab raz dziennie obrócić aby mięso równomiernie się peklowało.
Schab w osłonce umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie „pyrkać”) zmniejszyć moc palnika i parzyć utrzymując podaną stałą temperaturę 75-800C aż mięso w środku osiągnie 66-68oC. Po tym czasie schab wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.