Schab z czosnkiem i majerankiem w osłonce barierowej

Kiedy przygotowywałam schab w płatkach czosnku z szynkowara zapeklowałam większą ilość schabu i przygotowałam również schab w osłonce barierowej. Jest tak samo soczysty i aromatyczny, a osłonka nadała piękny, okrągły kształt. Także jeśli nie posiadacie szynkowara, nic straconego – również bez niego można się cieszyć smakiem domowych, parzonych wędlin.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu 
  • 27 g soli peklowej (3 płaskie łyżeczki)
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego z młynka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki majeranku
Dodatkowo:
  • osłonki barierowe o śr. 10 cm (długości schabu + 10 cm)

Przygotowanie:

Schab umyć, i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z resztą składników i przypraw na pastę. Pastą porządnie natrzeć schab z każdej strony, włożyć do naczynia z pokrywą (najlepiej szklanego) i wstawić do lodówki na 3 pełne doby. W międzyczasie schab raz dziennie obrócić aby mięso równomiernie się peklowało.

Osłonkę barierową (w zależności od rodzaju, niektóre osłonki należy moczyć przed użyciem 15 min w zimnej wodzie, zazwyczaj jest opisane w instrukcji lub na etykiecie) zawiązać dobrze z jednej strony nicią wędliniarską, włożyć schab i związać drugi koniec osłonki. Schab schować do lodówki na 8-12 h.

Schab w osłonce umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie „pyrkać”) zmniejszyć moc palnika i parzyć utrzymując podaną stałą temperaturę 75-800C aż mięso w środku osiągnie 66-68oC. Po tym czasie schab wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.