Ciasto kakaowe z gruszkami i kremem

Pyszne ciasto na wzór niezawodnej szarlotki z bitą śmietaną. Kakaowy biszkopt rzucany, masa gruszkowa i krem śmietanowy z mascarpone. Biszkopt w tym wypadku urósł mi znakomicie i jest dość wysoki, dlatego polecam Wam od razu zmniejszyć jego proporcje, upiec w większej formie lub przekroić go na pół, przełożyć masą gruszkową, a następnie wyłożyć krem śmietanowy. Ciasto bardzo nam smakowało, więc nie czekam z publikacją aż dokonam zmian odnośnie proporcji, korzystajcie póki jest sezon na gruszki :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao

* na zdjęciu biszkopt w proporcji:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
Masa gruszkowa:
  • 2 kg gruszek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 galaretki gruszkowe 
  • 2-3 łyżki cukru (można pominąć)
Krem śmietanowy z mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
Do dekoracji:
  • tarta czekolada lub posypka czekoladowa

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Mąkę i kakao przesiać, stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować masę gruszkową: gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Gruszki umieścić w garnku, wlać wodę i jeśli gruszki nie są bardzo słodkie dodać cukier. Gruszki podgotować aż będą miękkie, ale ciągle będą widoczne kawałki gruszek. Wyłączyć palnik i wsypać galaretki (proszek), całość wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek. Ostudzić do temperatury pokojowej a następnie wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt kakaowy, wyrównać i schować do lodówki.

Przygotować krem śmietanowy z mascarpone: dobrze schłodzoną kremówkę oraz mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i całość ubić do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na masę gruszkową, posypać czekoladą lub posypką i schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz