Składniki:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
* na zdjęciu biszkopt w proporcji:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 2 kg gruszek
- 0,5 szklanki wody
- 2 galaretki gruszkowe
- 2-3 łyżki cukru (można pominąć)
- 250 g mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- tarta czekolada lub posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę gruszkową: gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Gruszki umieścić w garnku, wlać wodę i jeśli gruszki nie są bardzo słodkie dodać cukier. Gruszki podgotować aż będą miękkie, ale ciągle będą widoczne kawałki gruszek. Wyłączyć palnik i wsypać galaretki (proszek), całość wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek. Ostudzić do temperatury pokojowej a następnie wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt kakaowy, wyrównać i schować do lodówki.
Przygotować krem śmietanowy z mascarpone: dobrze schłodzoną kremówkę oraz mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i całość ubić do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na masę gruszkową, posypać czekoladą lub posypką i schłodzić.