Przygodę z batatami warto rozpocząć od zwykłych batatów pieczonych. Bataty – słodkie ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków, mogą również stać się samodzielną przekąską. Upieczone z dodatkiem świeżego rozmarynu wyszły niezwykle aromatyczne :)
Składniki:
- bataty – ilość dowolna
- oliwa
- sól i pieprz
- rozmaryn
Przygotowanie:
Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli bataty mają ładną skórkę, to dobrze je wyszorować i następnie wraz ze skórką pokroić na mniejsze części) – u mnie ósemki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub oprószyć suszonym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Piec do miękkości około 25-35 min.
Smacznego!