Bataty pieczone z rozmarynem

Przygodę z batatami warto rozpocząć od zwykłych batatów pieczonych. Bataty – słodkie ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków, mogą również stać się samodzielną przekąską. Upieczone z dodatkiem świeżego rozmarynu wyszły niezwykle aromatyczne :)

Składniki:

  • bataty – ilość dowolna 
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli bataty mają ładną skórkę, to dobrze je wyszorować i następnie wraz ze skórką pokroić na mniejsze części) – u mnie ósemki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub oprószyć suszonym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Piec do miękkości około 25-35 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.