Uwierzycie jeśli napiszę, że te leniwe z batatami i śliwkami smakowały niemal identycznie jak knedle ze śliwkami? Bataty to niezwykłe warzywo, słodki ziemniak dający wiele możliwości. Na słodko i wytrawnie, warto eksperymentować i szukać swoich smaków. Te leniwe powstały pod wpływem chwili, na wzór tradycyjnych pierogów leniwych a śliwki karmelizowane w cynamonowym cukrze dopełniły całości. Jeśli nie macie cynamonowego cukru to nic nie szkodzi, wystarczy śliwki oprószyć zwykłym cynamonem :) Serdecznie zapraszam i polecam :)
Składniki:
Leniwe z batatami:
- 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 200 g ugotowanych batatów
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego
Śliwki karmelizowane w cynamonowym cukrze:
- kilka śliwek pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru cynamonowego (lub zwykły + cynamon mielony)
Przygotowanie:
Twaróg i ugotowane bataty podusić widelcem lub przepuścić przez praskę. Dodać do twarogu i batatów przesianą mąkę, cukier, jajka i wyrobić zgrabną kulę. Starać się nie dodawać więcej mąki aniżeli w przepisie- wtedy leniwe wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką.
Z ciasta uformować wałek i odkrajać kawałki tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia około 3 minuty.
Na patelnię wsypać cukier cynamonowy, gdy zacznie się karmelizować dodać masło i śliwki, całość chwilę przesmażyć aż nadmiar soku puszczony przez śliwki odparuje. Na patelnię włożyć ugotowane i odcedzone leniwe, chwilę razem przesmażyć aby leniwe obtoczyły się w sosie, wyłożyć na talerz i podawać.
Smacznego!