Niezawodne ciasto na kremówce, tym razem kakaowa odsłona z jabłkami. Smaczne ciasto jak jego siostrzane wersje, łatwe w przygotowaniu i mało kapryśne, uda się każdemu. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 2 jaja
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- mąka do obtoczenia owoców
Lukier cytrynowy:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny (1-2 łyżki)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Mąkę wraz z kakao i proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.
Jabłka oprószyć odrobiną mąki – dzięki temu nie opadną na dno, możemy też uniknąć zakalca.
Formę (u mnie 24 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką, wyłożyć jabłka lekko wciskając je w ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i udekorować – np. oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem).
Smacznego!