Rosół drobiowy (bulion)

Ile domów tyle przepisów i patentów na rosół. Tak szczerze w przypadku tego rosołu nadużywam tej nazwy, ponieważ prawdziwy polski rosół to taki z różnych gatunków mięs, z drobiem, wołowiną, cielęciną. Niemniej jednak jeśli u nas w domu pojawia się rosół, to właśnie w takiej wersji i rosołem nazywać go przywykłam. Proporcje podane poniżej są bardziej orientacyjne, ponieważ zawsze trzymam się wersji iż woda ma zakrywać mięso – dzięki temu mój rosół jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Gotuję w garnku 5 litrowym, z około 2,5 kg drobiu. Co do mięsa to różnie – mieszam kurczaka z indykiem, gotuję na całej kurze lub czasem na ćwiartkach i dodaję szyje indycze lub skrzydło, dorzucam jeśli mam serduszka lub żołądki i może niektórych to zdziwi ale używam też kurzych łapek. Świetnie też sprawdza się dorzucenie do rosołu 1-2 kaczych skrzydełek lub korpusu. Niewątpliwie bardzo ważnym elementem dla mnie jest dodatek opalonej cebulki. Kiedyś gdy miałam kuchenkę gazową to nie było problemu opalić cebulkę na palniku. Problem pojawił się z chwilą pojawienia indukcji – ale też mam sposób, opalam palnikiem gazowym ręcznym (takim do creme brulee), w piekarniku pod grillem albo na malutkiej patelence. Warzywa prawie tradycyjnie: marchew, seler, pietruszka i por. Nie dodaję kapusty ale za to zielone liście selera i natkę pietruszki, które mam przez cały rok – świeże lub zimą z zapasów zamrażalnika. Często też dodaję same łodyżki natki pietruszki, które mam zamrożone. Nic się nie zmarnuje. I chyba najważniejsze – rosołek delikatnie pyrka w 5 litrowym garnku 2 godzinki. Pyszny sam w sobie z tymi wszystkimi oczkami i jako baza do wszelkich zup.

Składniki:

  • około 2,5 kg drobiu (dowolne: kurczak tuszka, ćwiartki, skrzydełka, korpusy, mięso z indyka, podroby: garść serduszek i żołądków)*
  • 3-4 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • opalona cebula
  • po 3 liście selera i natki pietruszki (lub same łodyżki) – jeśli mamy
  • 4-5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • sól (na początek 1 łyżka)

Przygotowanie:

Cebulę przekroić na pół (w szerz, aby się nie rozwarstwiła), zdjąć tylko pierwszą łupinkę a resztę łupinek zostawić, nada ładnego koloru. Tak przygotowaną cebulę opalić nad palnikiem gazowym, w piekarniku lub na patelence – ma być aż czarna). Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić i umyć.

Jeśli mamy zielone łodyżki selera i pietruszki związać razem z porem nicią bawełnianą.

Przygotować mięso drobiowe, umyć i oczyścić, umyte włożyć do dużego garnka minimum 5 litrowego, zalać mięso wodą (tak aby zakrywało mięso ale maksymalnie 4 litry) i postawić na palnik, na średnią moc palnika do zagotowania. W międzyczasie mięso odszumować – łyżką cedzakową zebrać zbierającą się u góry „pianę” – ścięte białko. Gdy już zawartość garnka będzie odszumowana i zagotowana to skręcić moc palnika i dodać włoszczyznę, opaloną cebulkę, związane zielone liście selera i natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli. Całość gotować na minimalnej mocy palnika tak aby rosół tylko „mrugał” pod uchyloną pokrywką lub najlepiej bez pokrywki minimum 1,5 h – 2 h. Pod sam koniec gotowania spróbować i dosolić do smaku.

Rosół podawać z makaronem, z kluseczkami lanymi lub jak lubicie z dodatkiem mięsa z rosołu i pokrojoną marchewką.

Seler, marchewka i pietruszka świetnie nadadzą się na sałatkę jarzynową. Mięso gotowane będzie idealne na farsz do krokietów, pierogów czy pasztetów. Pod tym linkiem znajdziecie propozycje z wykorzystaniem gotowanego mięsa.

Z gotowego rosołu należy wyjąć mięso i warzywa, rosół przecedzić i taki czysty przechowywać w lodówce. Kiedy jest ciepło powinno się od razu po ugotowaniu ostudzić np. wstawiając garnek z rosołem do zlewu z zimną wodą aby rosół nie skwaśniał, a następnie wstawić do lodówki.

Sam rosół wlewam do pojemników o pojemności 1 litra i mrożę, mam wtedy idealną porcję do przygotowania różnych zup.

* 300 g mięsa drobiowego można zastąpić 300 g wołowiny

Smacznego!

Dodaj komentarz