Składniki:
- 250 g krewetek (waga po oczyszczeniu – miałam argentyńskie)
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło klarowane
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3-4 ząbki czosnku (lub mniej w zależności od gustu)
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
W miseczce umieścić jogurt naturalny, dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Schłodzić aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie:
Przygotować sos, aby zdążył się przegryźć.
Przygotować marynatę: do miseczki wcisnąć sok z cytryny, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno połowę papryczki chili i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, włożyć krewetki, delikatnie przemieszać i odstawić krewetki do zamarynowania, minimum na 30 min.
Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko. W drugiej miseczce (miałam taką z pokrywką) wymieszać obie mąki. Zamarynowane krewetki obtoczyć w jajku a następnie w wymieszanych mąkach – krewetki obtoczone w jajku przełożyłam do miski z mąkami, nakryłam pokrywką i potrząsałam, krewetki doskonale pokryły się panierką.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło klarowane i smażyć krewetki z każdej strony na złoty kolor na średniej mocy palnika. Podczas smażenia potrząsać patelnią aby krewetki nie przywierały. Smażyć około 2 minut z każdej strony.
Podawać od razu z ulubionym dipem.