Ciasto na wzór słynnego batonika Kinder Country – pyszna śmietankowa masa z płatkami śniadaniowymi prażonej pszenicy i czekoladwą warstwą na wierzchu. Zdecydowanie za długo zabierałam się za to ciasto, bo wyszło przepyszne. Dość słodkie, ale bardzo smaczne. Przygotowałam je w zaledwie 15 min co jest ogromnym plusem. Szybko i bez pieczenia. Korzystałam z przepisu, który znalazłam na stronie Przyślij Przepis robiąc niewielką zmianę – w warstwie śmietankowej proporcje mascarpone i kremówki w mojej wersji są takie same. Polecam serdecznie :)
Składniki (blacha 25 cm x 30 cm):
Warstwa jasna:
- 250 ml śmietanki słodkiej 30% mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 200 g białej czekolady
- 3 szklanki płatków śniadaniowych prażonej pszenicy (np. Nestle Kangus lub ich tańsze odpowiedniki)
Warstwa czekoladowa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki słodkiej 30%
- garść płatków śniadaniowych prażonej pszenicy (np. Nestle Kangus lub ich tańsze odpowiedniki) na wierzch
Dodatkowo:
- herbatniki (około 250 g)
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lepiej się będzie ciasto wyciągało z formy), na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Przygotować jasną masę: czekolady białe roztopić w kąpieli wodnej. W misie umieścić schłodzoną kremówkę i serek mascarpone, całość ubić na gęsty krem pod koniec wlewając powoli roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać płatki, wymieszać i wyłożyć masę na przygotowaną blaszkę z herbatnikami. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować warstwę czekoladową: czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać powoli roztopione mleczne czekolady i zmiksować. Wyłożyć na warstwę herbatników, wierzch posypać płatkami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 2 godz, a najlepiej całą noc.
Smacznego!