Pieczona rolada drobiowa z pieczarkami

Ostatnio kupiłam już gotowe wytrybowane uda kurczaka idealne do przygotowywania różnych małych roladek lub do mielenia. Wybór padł na jedną dużą roladę z pieczarkami, którą podałam na ciepło jako danie obiadowe ale również fantastycznie smakuje na zimno. Polecam :)

Składniki:

Masa mięsna:
  • 1 kg mięsa drobiowego (filety z piersi, udka, podudzia)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 

Farsz grzybowy/pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

Mięso drobiowe oczyszczone ze skór i kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajko sól (daję 2 łyżeczki) i pieprz (daję 1/2 łyżeczki) i wyrobić – wyrabiam w robocie planetarnym.
Odciąć prostokątny kawał folii spożywczej i rozłożyć na desce. Na folię wyłożyć masę mięsną i rozsmarować. Na masę mięsną rozłożyć masę pieczarkową i pomagając sobie folią zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku.

Roladę bez folii przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem lub oliwą, wierzch obsypać bułką tartą, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C. Piec 60 min (piekłam z funkcją termoobiegu), po tym czasie zdjąć pokrywę, ustawić funkcję grzałki górnej i piec jeszcze 10 min aż wierzch się troszkę zrumieni.

Upieczoną roladę wyjąć na deskę, aby troszkę odpoczęła i po chwili kroić. Pyszna na ciepło do obiadu lub na zimno.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.