Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego (filety z piersi, udka, podudzia)
- 1 jajko
- sól i pieprz
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
- 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- jajko
- pieprz, sól
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych – wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
Roladę bez folii przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem lub oliwą, wierzch obsypać bułką tartą, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C. Piec 60 min (piekłam z funkcją termoobiegu), po tym czasie zdjąć pokrywę, ustawić funkcję grzałki górnej i piec jeszcze 10 min aż wierzch się troszkę zrumieni.
Upieczoną roladę wyjąć na deskę, aby troszkę odpoczęła i po chwili kroić. Pyszna na ciepło do obiadu lub na zimno.