Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki stopionego masła (45g)
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
- gotowane warzywa z rosołu (1 marchewka, 1/4 selera, 1 pietruszka)
- 1 cebula
- 2 łyżki bulionu (lub wody)
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Przygotować farsz: gotowane mięso oraz warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na dobrze rozgrzanej patelni aż cebulka się zezłoci. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać przesmażoną cebulę i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć część mięsa mielonego. Ciasto zawinąć tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2- 3 cm. Każdy pasztecik ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.