Muszle makaronowe na słodko – zapiekane w śmietankowej pierzynce, z twarogiem i rodzynkami

Muszle makaronowe najczęściej widzę przygotowane na sposób wytrawny. Dziś inaczej – na słodko, z twarogiem, rodzynkami i zapiekane pod śmietankową pierzynką. Bliźniaczy przepis na naleśniki przygotowane w ten sam sposób. Muszle są przepyszne, niczym pierogi z twarogiem na słodko tylko lepić nie trzeba. Z podanych proporcji wyszło mi całe naczynie żaroodporne muszli, jednak gotując muszle miejcie na względzie iż niektóre podczas gotowania się rozerwą, dlatego ugotujcie troszkę więcej. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 14 dużych muszli makaronowych conchiglioni
Farsz serowy:
  • 200 g twarogu z kostki
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 1 łyżka cukru (do smaku)
  • 1-2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • 0,5 szklanki rodzynek

Pierzynka śmietanowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)

Wszystkie składniki zmiksować razem, tak aby masa nie posiadała grudek.

Przygotowanie:

Muszle makaronowe ugotować wg przepisu na opakowaniu, delikatnie odcedzić, przelać zimną wodą i rozdzielić.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i troszkę mleka lub śmietanki gdyby twaróg był za suchy . Dobrze wymieszać, dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Ubić białko w osobnym naczyniu i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Ugotowane muszle makaronowe faszerować masą serową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać całość masą śmietankową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, piec około 20 min aż muszle od spodu wchłoną masę śmietankową a jej nadmiar się ładnie zagęści.

Podawać ciepłe wg uznania – z owocowymi sosami, posypane cukrem lub ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz