Składniki:
- 14 dużych muszli makaronowych conchiglioni
- 200 g twarogu z kostki
- 1 jajko (białko i żółtko osobno)
- 1 łyżka cukru (do smaku)
- 1-2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
- 0,5 szklanki rodzynek
Pierzynka śmietanowa:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (z torebki)
Wszystkie składniki zmiksować razem, tak aby masa nie posiadała grudek.
Przygotowanie:
Muszle makaronowe ugotować wg przepisu na opakowaniu, delikatnie odcedzić, przelać zimną wodą i rozdzielić.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, cukier i troszkę mleka lub śmietanki gdyby twaróg był za suchy . Dobrze wymieszać, dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Ubić białko w osobnym naczyniu i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Ugotowane muszle makaronowe faszerować masą serową i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać całość masą śmietankową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC, piec około 20 min aż muszle od spodu wchłoną masę śmietankową a jej nadmiar się ładnie zagęści.
Podawać ciepłe wg uznania – z owocowymi sosami, posypane cukrem lub ze świeżymi owocami.