Składniki:
- muszle makaronowe – 20 szt
- 300 mielonego mięsa z kurczaka (miałam pierś)
- 1 duży por – biała i jasnozielona część
- 3 łyżki masła (najlepsze klarowane)
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej np. 30%
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Farsz: por przekroić wzdłuż na pół, oczyścić i umyć, następnie pokroić w półksiężyce. Na patelni roztopić masło, dodać por i przesmażyć. Następnie dodać mielone mięso drobiowe, przesmażyć aby nie było surowe, wlać kremówkę, skręcić moc palnika, przykryć pokrywę i poddusić aż mięso i pory zmiękną – zajmie to około 15 minut. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Muszle makaronowe wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu.
Przygotować sos: do rondelka wlać kremówkę i na sporej mocy palnika podgotować aby troszkę się zredukowała. Na końcu dodać poszarpaną mozzarellę, podgrzać aby ser się rozpuścił. Sosem polać ułożone muszle. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać 20 min lub do momentu aż sos zgęstnieje.