Muszle makaronowe z kurczakiem i duszonym porem, zapiekane w sosie śmietanowym z mozzarellą

Były muszle na słodko to teraz będą również wytrawne. Farsz to przepyszny por duszony na maśle oraz mielone mięso drobiowe z dodatkiem śmietanki, która nadaje aksamitności. Całość zapieczona w śmietance z mozzarellą. Kalorii tutaj nie brakuje, ale muszle są przepyszne :)

Składniki:

  • muszle makaronowe – 20 szt
Farsz:
  • 300 mielonego mięsa z kurczaka (miałam pierś)
  • 1 duży por – biała i jasnozielona część
  • 3 łyżki masła (najlepsze klarowane)
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej np. 30%
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Muszle makaronowe ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente). Aby nie popękały należy gotować z oliwą/olejem, w dużej ilości wody tak aby tylko lekko się gotowały. Mieszamy makaron bardzo delikatnie. Po ugotowaniu delikatnie odcedzić i przelać zimną wodą, posklejane muszle rozdzielić od siebie.

Farsz: por przekroić wzdłuż na pół, oczyścić i umyć, następnie pokroić w półksiężyce. Na patelni roztopić masło, dodać por i przesmażyć. Następnie dodać mielone mięso drobiowe, przesmażyć aby nie było surowe, wlać kremówkę, skręcić moc palnika, przykryć pokrywę i poddusić aż mięso i pory zmiękną – zajmie to około 15 minut. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Muszle makaronowe wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu.

Przygotować sos: do rondelka wlać kremówkę i na sporej mocy palnika podgotować aby troszkę się zredukowała. Na końcu dodać poszarpaną mozzarellę, podgrzać aby ser się rozpuścił. Sosem polać ułożone muszle. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać 20 min lub do momentu aż sos zgęstnieje.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.