Kieszonki z ciasta francuskiego z karmelizowanymi jabłkami

Ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem na szybkie desery czy wytrawne przekąski. W tym wydaniu przepyszne kieszonki z całymi połówkami karmelizowanych jabłek. Szybkie i smaczne :)

Składniki (8 szt):

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cukier do posypania
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na pół, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Na patelnię z grubym dnem wsypać cukier i postawić na palnik, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje. Do cukru dodać masło i ułożyć połówki jabłek. Karmelizować jabłka z każdej strony aż ładnie się zrumienią.

Na stolnicy rozłożyć płat ciasta francuskiego. Rozłożyć połówki karmelizowanych jabłek przy jednym brzegu, wzdłuż dłuższej części.

Następnie złożyć ciasto na pół, przykrywając jabłka.

Odciąć nożem każdą kieszonkę z połówką jabłka, widelcem lub palcami złączyć brzegi kieszonki. Na wierzchu zrobić nacięcia, aby soki podczas pieczenia mogły odparować.

Przygotowane kieszonki ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika, wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać delikatnie cukrem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC i piec około 20-25 min aż ładnie się zrumienią. 


Smacznego!

Dodaj komentarz