Składniki:
- 500 g obranych pomarańczy/300 ml wyciśniętego soku (użyłam 5 pomarańczy)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki cukru (do smaku, zależy od pomarańczy)
- 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
- ubita śmietana kremówka lub jogurt
- pokruszona czekolada
Przygotowanie:
Żelatynę przełożyć do szklaneczki, namoczyć w odrobinie zimnej wody i pozostawić do napęcznienia,
Sok pomarańczowy zagotować z cukrem, cukru do smaku – w zależności od słodyczy użytych owoców, wyłączyć palnik i do gorącego dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całość ostudzić i pozostawić do lekkiego zgęstnienia – otrzymaliśmy domową pomarańczową galaretkę.
Jogurt grecki lub naturalny przełożyć do miski, ubijając dodawać partiami gęstniejącą przygotowaną wcześniej domową galaretkę pomarańczową, zmiksować do połączenia. W razie potrzeby dodać cukru pudru do smaku i ponownie zmiksować.
Do pucharków lub szklaneczek przelać równomiernie masę pomarańczowo-jogurtową i wstawić do lodówki do zgęstnienia (u mnie cała noc).
Udekorować wg własnego gustu – u mnie ubita śmietanka kremówka, pokruszona czekolada oraz skórka starta z pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i wyparzonej).