Składniki (wolnowar o pojemności 3,5 l):
- około 1 kg drobiu (dowolne: kurczak tuszka, ćwiartki, skrzydełka, korpusy, mięso z indyka, podroby: garść serduszek i żołądków)* – dałam 2 całe ćwiartki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (około 10 cm)
- opalona cebula
- po 3 liście selera i natki pietruszki (lub same łodyżki) – jeśli mamy
- 2-3 listków laurowych
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- sól (na początek 1 łyżka)
- woda (wyszło u mnie 1,5 litra)
Przygotowanie:
Cebulę przekroić na pół (w szerz, aby się nie rozwarstwiła), zdjąć tylko pierwszą łupinkę a resztę łupinek zostawić, nada ładnego koloru. Tak przygotowaną cebulę opalić nad palnikiem gazowym, w piekarniku lub na patelence – ma być aż czarna). Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić i umyć.
Jeśli mamy zielone łodyżki selera i pietruszki związać razem z porem nicią bawełnianą – tym razem wrzuciłam luzem.
Przygotować mięso drobiowe, umyć i oczyścić, umyte włożyć do wolnowaru, dodać włoszczyznę, opaloną cebulkę, związane zielone liście selera i natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli. Zalać wodą, tyle ile się zmieści (u mnie wyszło 1,5 litra), nakryć pokrywkę i gotować 1 h na opcji HIGH oraz 13 h na opcji LOW.
Rosół podawać z makaronem, z kluseczkami lanymi lub jak lubicie z dodatkiem mięsa z rosołu i pokrojoną marchewką.
Seler, marchewka i pietruszka świetnie nadadzą się na sałatkę jarzynową. Mięso gotowane będzie idealne na farsz do krokietów, pierogów czy pasztetów. Pod tym linkiem znajdziecie propozycje z wykorzystaniem gotowanego mięsa.
* 300 g mięsa drobiowego można zastąpić 300 g wołowiny