Nasz ulubiony sos, którego zawsze produkuję wielki 5 litrowy gar, przygotowując go z podwójnej porcji. W wersji ekspresowej już jest gotowy po 30 minutach duszenia, jednak nie warto się spieszyć a przygotować go wcześniej i dusić 2-3 godziny na małej mocy palnika. Sos zyska na smaku, będzie bardzo esencjonalny i aromatyczny. Idealny do wszelkich dań z makaronem, lasagne lub bardziej zredukowany do faszerowania muszli. Mrozi się idealnie i nic nie traci na wartości, powiedziałabym nawet, że kilkukrotnie podgrzewany zyskuje na smaku. Przepis który dostałam dobrych kilka lat temu od Magdy, mamusi chrzestnej mojej córci, przeszedł nie lada metamorfozę i na dzień dzisiejszy sos przygotowuję właśnie w ten sposób. A Magda, mama Filipka – tego Fifiego od tortu z misiem, również prowadzi blog Mały Elegancik, na który warto zaglądać :)
Składniki:
Sos pomidorowy z mięsem mielonym:
- 3 duże cebule
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowego/wieprzowo-wołowego)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu lub wody
- 700 g passaty pomidorowej
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki suszonej bazylii
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 3-4 łyżeczki cukru (do smaku)
- sól (dałam 1 łyżkę) i pieprz (dałam 1 łyżeczkę)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć krótko aż nie będzie surowe, na końcu dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, chwilę przesmażyć. Dodać bulion, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić całość na małej mocy palnika pod przykrywką minimum 40 min, a najlepiej 2-3 godziny. Na końcu w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Całość można przygotować w wolnowarze dusząc 1 h w opcji HIGH, oraz 10 h w opcji LOW.
Sos pomidorowy z mięsem idealnie smakuje z wszelkimi makaronami, nam najlepiej smakuje z makaronem spaghetti. Sos świetnie nadaje się do lasagne lub bardziej odparowany do faszerowania np. muszli makaronowych.
Nadmiar sosu idealnie się mrozi, zamrożony sos w pudełeczku później wystarczy bezpośrednio podgrzać w rondelku na małej mocy palnika lub rozmrozić w lodówce, a następnie podgrzać.
Smacznego!