Pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem

Awokado i jajko to duet doskonały – dwa składniki, troszkę soli, pieprzu, garstka szczypiorku i pyszna pasta do chleba gotowa. Aby pasta nie ciemniała przechowywana w lodówce zrobiłam tylko porcję na jedno śniadanie – połowa awokado i dwa jajka. Lubimy w paście jajecznej czuć kawałki jajek, więc pokroiłam je w kosteczkę, ale można również rozgnieść widelcem. Już samo awokado ładnie scala pastę, ale można dodać troszkę jogurtu lub majonezu aby pasta była jeszcze bardziej kremowa. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika :) Polecamy serdecznie.

Składniki:

  • pół awokado
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu

Przygotowanie:

Z połowy awokado łyżką wyjąć miąższ i umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajka pokroić w kosteczkę i dodać do awokado, dodać szczypiorek oraz jogurt/majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można przechowywać w lodówce, nakryte folią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.