Awokado i jajko to duet doskonały – dwa składniki, troszkę soli, pieprzu, garstka szczypiorku i pyszna pasta do chleba gotowa. Aby pasta nie ciemniała przechowywana w lodówce zrobiłam tylko porcję na jedno śniadanie – połowa awokado i dwa jajka. Lubimy w paście jajecznej czuć kawałki jajek, więc pokroiłam je w kosteczkę, ale można również rozgnieść widelcem. Już samo awokado ładnie scala pastę, ale można dodać troszkę jogurtu lub majonezu aby pasta była jeszcze bardziej kremowa. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika :) Polecamy serdecznie.


Składniki:
- pół awokado
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
- garstka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu
Przygotowanie:
Z połowy awokado łyżką wyjąć miąższ i umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajka pokroić w kosteczkę i dodać do awokado, dodać szczypiorek oraz jogurt/majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Można przechowywać w lodówce, nakryte folią.
Smacznego!