Składniki (6 szt):
- 6 gruszek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki masła
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- 300 ml kremówki
- 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżka kawy zbożowej (można zastąpić kawą rozpuszczalną)
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (użyłam 18 szt)
- kakao lub 1/2 tabliczki mlecznej czekolady do posypania
Przygotowanie:
Do szklanki wsypać kawę, zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Biszkopty pokruszyć na średnie kawałki i przełożyć do miseczki.
Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć grubszą warstwę pokruszonych biszkoptów, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, karmelizowane gruszki oraz resztę kremu (np. rękawem cukierniczym z ozdobną tylką). Warstwy biszkoptów mogą się powtórzyć jeśli macie ochotę. Oprószyć kakao lub tartą czekoladą. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.