Mielonka wieprzowa z papryczką chili, suszonymi pomidorami i oregano (z praski)

Kolejna mielonka na ostro – tym razem z papryczką chili, suszonym oregano i pomidorami. Ostrość jest w sam raz i nawet mnie, która nie przepada za chili, wyjątkowo pasowało. Wędlinę zrobiłam w prasce Duet i czas parzenia jest do niej dostosowany. Oczywiście można zrobić w każdej innej prasce czy szynkowarze dostosowując czas parzenia do swojego urządzenia. Zawsze parzę z termometrem wbitym w wyrób i kieruję się temperaturą gotowego wyrobu aniżeli czasem. Pomimo różnych technik, szkół i racji dla wieprzowiny jak i dla drobiu wybieram zawsze temperaturę gotowej wędliny 72oC, choć  już odpowiednia i bezpieczna dla wieprzowiny to 68oC. Jak dla mnie jest to kwestia upodobań tak jak ze stekiem – jedni wolą krwisty a inni dobrze wysmażony.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 18 g soli peklowej (2 płaskie łyżeczki)
Dodatkowo:
  • 2 papryczki chili
  • 8-10 suszonych pomidorów (miałam suszone, bez oleju – ale mogą być ze słoika)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml zimnej wody (4 łyżki)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać solą peklową, dobrze wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i schować do lodówki na 3 pełne doby.
Po tym czasie mięso zmielić (u mnie oczko 4 mm), przygotować papryczkę i pomidory suszone. Papryczkę przeciąć na pół, pozbyć się pestek i drobno posiekać razem z pomidorami – ja papryczkę i pomidory rozdrobniłam w malakserze.

Mięso umieścić w misie, dodać wodę ze wszystkimi przyprawami i dobrze wyrobić – używam miksera z hakiem do wyrabiania drożdżowego. Mięso musi być „rozklejone” – kleić się do rąk. Następnie dodać suchą żelatynę i ponownie wyrobić. Na końcu dodać papryczkę oraz pomidory, dobrze wymieszać.

Szynkowar wyłożyć woreczkiem nadającym się do szynkowarów lub