Niezwykle szybka surówka z kapusty pekińskiej, z nadającą słodyczy kukurydzą i u mnie w wersji z koperkiem, a oryginalnie ze szczypiorkiem. Sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego i choć majonez można zastąpić zupełnie jogurtem, to z majonezem jest o wiele lepsza. Nie ma tu proporcji – kapusty siekamy ile chcemy, kukurydzy również dodajemy ile lubimy. Polecam serdecznie i dziękuję za przepis Margarytce.
Składniki:
- kapusta pekińska (ilość dowolna, u mnie malutka kapusta)
- kukurydza (ilość dowolna, u mnie mała puszka)
- koperek (garstka posiekanego) lub szczypiorek
Sos (na malutką główkę):
- 3 łyżki majonezu (używam domowego)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier, kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Kapustę pekińska poszatkować, przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do kapusty, posypać posiekanym koperkiem i wymieszać.
Przygotować sos – w miseczce rozmieszać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem (około łyżeczki) i sokiem z cytryny, wymieszać.
Około 10 min przed podaniem surówkę wymieszać z sosem, kapusta będzie wtedy chrupiąca. Wcześniej dodany sos spowoduje iż kapusta stanie się miękka – to już według upodobań.
Smacznego!