Pierwszy raz robiłam domową białą kiełbasę i nie zawiodłam się. Smak nieporównywalny do żadnej sklepowej, a przede wszystkim wiemy co w niej się znajduje. W białej z tego przepisu znajdziecie boczek, karkówkę i łopatkę wieprzową. Boczek miałam dość chudy, ponieważ nie lubię zbyt tłustej kiełbasy. Tak samo inaczej przygotowałam mięso – w białej powinny znajdować się również większe kawałki mięsa, które można uzyskać poprzez zmielenie karkówki na sitku, tzw. szarpaku. Jest to sitko z trzema dużymi otworami. Ja natomiast zmieliłam mięso na sitku 6 mm i mi w zupełności konsystencja kiełbasy odpowiada. Jeśli chodzi o przyprawy to już kwestia gustu, ale biała powinna być aromatyczna i dobrze doprawiona. Dzięki domowemu wyrobowi wędlin mam już w gramach wymierzoną ilość pieprzu, która mi odpowiada i nauczyłam się, że w wędliniarstwie nie ma nic na oko/łyżkę czy łyżeczkę. Dobra waga to podstawa. Gdy wyrobicie masę, spróbujcie ją – mąż próbuje surową, ja natomiast wrzucam małą kulkę na wrzątek i jak się chwilę pogotuje to próbuję. Każdy ma inny gust i smak, a zawsze można doprawić mocniej. Flaki kupiłam w miejscowym sklepie wędliniarskim, ale można śmiało też zamówić przez internet, są też dostępne w większych marketach. Pozostaje mi tylko zarazić Was produkcją własnych wyrobów, jak widzicie ostatnio ich coraz więcej na blogu :) Jak będę robiła kolejną porcję przed Wielkanocą, to dodam zdjęcia z etapów produkcji :)
Składniki:
1 kg średnio tłustego boczku (waga bez skóry)
1 kg karkówki wieprzowej bez kości
500 g łopatki wieprzowej
250 ml lodowatej wody
Przyprawy na 1 kg mięsa:
2 ząbki czosnku (świeżego 10 g lub 3,5 g suszonego)
18-20 g soli zwykłej (daję 18 g)
2 g cukru
1 g pieprzu białego mielonego (można dać czarny)
1 g pieprzu ziołowego
2 g majeranku
Dodatkowo:
jelita wieprzowe fi 28-30, użyłam 4 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg)
Przygotowanie:
Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez godzinę.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia segregować kawałki chudsze od tłustych. Tłuste kawałki razem z czosnkiem zmielić na sitku 4 -5 mm a chudsze na sitku 6 lub 8 mm (można z braku sitek zmielić wszystko na 5 mm – tym standardowym), karkówkę można zmielić na szarpaku. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło – zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie – w zależności od struktury można dodać odrobinę więcej lub mniej.
Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki – u mnie o długości 2 m. Przygotować tuleję do nadziewania kiełbas – w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. U mnie jest to ślimak, sitko szarpak (sitko z 3 dużymi otworami) i tuleja. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu aby jelita ładnie się naciągały i na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć do maszynki mięsa i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa mięsna. Zawiązać supełek na końcówce jelita i zacząć nadziewać ściśle kiełbaski. Najlepiej pracuje się w dwóch – jeden nakłada mięso i dociska a drugi formuje kiełbaski i skręca. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu – nadziać długi odcinek jelita, wyłączyć maszynkę i następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać.
Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa.
Kiełbasę białą najlepiej parzyć w wodzie o temperaturze 75oC, przez 20-25 min. Wtedy jest soczysta.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Duration
Description
sb
2 years
This cookie is used by Facebook to control its functionalities, collect language settings and share pages.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Duration
Description
__gads
1 year 24 days
This cookie is set by Google and stored under the name dounleclick.com. This cookie is used to track how many times users see a particular advert which helps in measuring the success of the campaign and calculate the revenue generated by the campaign. These cookies can only be read from the domain that it is set on so it will not track any data while browsing through another sites.
_ga
2 years
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_ga_HW1GPE1HBQ
2 years
This cookie is installed by Google Analytics.
_gat_gtag_UA_220916965_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Duration
Description
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1 year 24 days
Google DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
test_cookie
15 minutes
This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.