Jajko zapiekane w awokado

Banalnie prosty przepis na niebanalny posiłek – jajko zapieczone w awokado. Pyszne, pożywne i zdrowe :) Kiedy zapiekam dla siebie jedną połowę awokado, z drugiej połowy robię dla córki pastę jajeczną i nic już nam więcej nie potrzeba :)

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • szczypiorek
  • pieczywo
  • masło

Przygotowanie:

Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Połówki awokado ułożyć na blaszce lub w formie (ułożyłam w formie na muffiny, aby awokado się nie przewróciło a jajko nie wypłynęło). Można jeszcze troszkę miąższu wydrążyć łyżką, aby zmieścić większe jajko. W zagłębienia po pestce wbić po jednym jajku – całe się nie zmieści, więc żółtko i trochę białka.

Blaszkę z awokado włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać około 13-15 min aż białko się zetnie. Najlepiej mi smakuje kiedy żółtko pozostaje jeszcze płynne. Zapieczone awokado z jajkiem oprószyć solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *