Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Najszybszy sos pomidorowy świata z produktów, które zawsze mam pod ręką. Przygotowanie zajmuje dosłownie tyle co ugotowanie makaronu i jest świetnym daniem wtedy, kiedy musimy coś szybko przygotować. W wersji piątkowej z tuńczykiem, którego dodajemy do sosu na samym końcu aby tylko się zagrzał. Dodatkowy smak nadają kapary i czarne oliwki, ale bez problemu możemy je pominąć, choć polecam właśnie z nimi. Pomysł zaczerpnięty z książeczki dodawanej do Gazety Wyborczej z serii „Nowa kuchnia włoska” z roku 2007.

Składniki:

Sos pomidorowy z tuńczykiem:
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 1 puszka pomidorów (całe lub kawałki) 400 g / lub tyle samo passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • 1 mała puszka tuńczyka
Dodatkowo:
  • makaron 500 g (u mnie maccheroni)
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie dania zacząć od wstawienia osolonej wody na makaron i zacząć przygotowywać sos, gdy woda zawrze wrzucić makaron i ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, ugotowany odcedzić.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, posolić i przesmażyć na złoto, na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do usmażonej cebuli dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą, w której były) i chwilę poddusić razem. Sos zblendować, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, dodać suszoną bazylię i oregano (świeże zioła na samym końcu) oraz posiekane kapary. Wyłączyć palnik pod sosem i dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Nie gotować tylko chwilę razem podgrzać.

Do gotowego sosu przełożyć ugotowany makaron, wymieszać i podawać. Na talerzu posypać pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz