Najszybszy sos pomidorowy świata z produktów, które zawsze mam pod ręką. Przygotowanie zajmuje dosłownie tyle co ugotowanie makaronu i jest świetnym daniem wtedy, kiedy musimy coś szybko przygotować. W wersji piątkowej z tuńczykiem, którego dodajemy do sosu na samym końcu aby tylko się zagrzał. Dodatkowy smak nadają kapary i czarne oliwki, ale bez problemu możemy je pominąć, choć polecam właśnie z nimi. Pomysł zaczerpnięty z książeczki dodawanej do Gazety Wyborczej z serii „Nowa kuchnia włoska” z roku 2007.
Składniki:
Sos pomidorowy z tuńczykiem:
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub olej
- 1 puszka pomidorów (całe lub kawałki) 400 g / lub tyle samo passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- 1 mała puszka tuńczyka
Dodatkowo:
- makaron 500 g (u mnie maccheroni)
- 1 łyżka kaparów
- kilka czarnych oliwek
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie dania zacząć od wstawienia osolonej wody na makaron i zacząć przygotowywać sos, gdy woda zawrze wrzucić makaron i ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, ugotowany odcedzić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, posolić i przesmażyć na złoto, na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do usmażonej cebuli dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą, w której były) i chwilę poddusić razem. Sos zblendować, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, dodać suszoną bazylię i oregano (świeże zioła na samym końcu) oraz posiekane kapary. Wyłączyć palnik pod sosem i dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Nie gotować tylko chwilę razem podgrzać.
Do gotowego sosu przełożyć ugotowany makaron, wymieszać i podawać. Na talerzu posypać pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki.
Smacznego!