Domowy budyń Pina Colada – budyń kokosowy z frużeliną ananasową

Nie ma to jak domowy budyń i jak dla mnie najlepszy jest na żółtkach i mące. Zawsze wykorzystuję proporcje iż na szklankę mleka daję żółtko i łyżkę mąki ziemniaczanej. Chcąc wykorzystać zalegające w szafce mleczko kokosowe, powstała kokosowa wersja budyniu uwieńczona frużeliną ananasową. A kokos i ananas zawsze będzie przypominał mi słynny smak Pina Colada, więc i pod tą nazwą będzie widniała ta propozycja domowego budyniu :) Polecam Wam serdecznie!

Składniki:

Budyń kokosowy:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka zwykłego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku)
Frużelina ananasowa:
  • 250 g ananasa (z puszki lub świeżego) + 1/4 szklanki soku z ananasów lub wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku + 2 łyżki wody lub soku z puszki ananasów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce soku ananasowego lub wody

Przygotowanie:

Przygotować frużelinę ananasową: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody lub soku z puszki ananasów, zamieszać i zostawić do napęcznienia.

Ananasa drobno pokroić, włożyć do garnuszka, dolać 1/4 szklanki soku lub wody, postawić na maszynce i zagotować. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.  Gdy chcemy uzyskać gładki sos – frużelinę zblendować.

Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka – dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny, nie gotując jej. 

Zwykłe mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną – można roztrzepać rózgą. Do garnuszka wlać mleko kokosowe i zagotować razem z masłem, cukrem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane wcześniej mleko z żółtkami i mąką, zmniejszyć moc palnika i intensywnie mieszając ugotować do zgęstnienia i zagotowania, pogotować chwilkę aby budyń stracił surowy posmak mąki.

Budyń przelać do pucharków opłukanych zimną wodą, podawać wg upodobań na ciepło lub zimno z frużeliną ananasową lub innymi sosami i owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.