Składniki:
- 300 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka zwykłego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru (lub do smaku)
- 250 g ananasa (z puszki lub świeżego) + 1/4 szklanki soku z ananasów lub wody
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku + 2 łyżki wody lub soku z puszki ananasów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce soku ananasowego lub wody
Przygotowanie:
Ananasa drobno pokroić, włożyć do garnuszka, dolać 1/4 szklanki soku lub wody, postawić na maszynce i zagotować. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdy chcemy uzyskać gładki sos – frużelinę zblendować.
Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka – dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny, nie gotując jej.
Budyń przelać do pucharków opłukanych zimną wodą, podawać wg upodobań na ciepło lub zimno z frużeliną ananasową lub innymi sosami i owocami.