Zupa ziemniaczana z marchewką

Prosto, ekonomicznie i smacznie – taka właśnie jest najzwyklejsza zupa ziemniaczana. Zupy zawsze robię na bulionie, choć w wersji bezmięsnej można śmiało przygotować z wodą, tylko wtedy należy lepiej ją doprawić. Dzięki zblendowaniu zupy z częścią warzyw, zupa wyszła gęsta i sycąca bez konieczności robienia zasmażki, aczkolwiek jeśli ktoś nie jest fanem zup kremowych to wystarczy zostawić wszystkie warzywa w całości z klarownym bulionem. Smak delikatnie podkręcony wędzoną papryką i czosnkiem sprawia, że najprostsza zupa staje się pysznym daniem. W wersji zaawansowanej dodaję jeszcze wędzonkę, przyrumienioną kiełbasę lub wysmażony boczek – to jest wtedy smak.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane/olej/oliwa do smażenia
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 marchewki (średniej wielkości)
  • 1 litr bulionu  (użyłam ugotowanego na wytrybowanych kościach uda indyczego)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Dodatkowo:
  • wysmażony boczek
  • przyrumieniona kiełbasa

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w kostkę lub talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

W garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotowali zupę rozgrzać masło klarowane/olej lub oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, posypać wędzoną papryką, podsmażyć wszystko kilka minut. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość zalać bulionem, zakryć pokrywą i pogotować około 15-20 min aż warzywa zmiękną.

Gdy warzywa będą miękkie łyżką cedzakową wybrać połowę ziemniaków a resztę zupy zblendować na gładko. Dołożyć z powrotem ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. posypaną natką pietruszki i wysmażonym boczkiem lub przyrumienioną kiełbasą.

* w wersji z wędzonką: kawałek wędzonki (żeberka lub wędzony boczek) dodać zaraz po wlaniu bulionu lub wody, przed blendowaniem wyciągnąć, mięso pokroić i później podawać z zupą

** w wersji z wysmażoną kiełbasą lub boczkiem – w garnku najpierw wysmażyć boczek lub kiełbasę, wyciągnąć i odłożyć, reszta jak powyżej w przepisie

Smacznego!

Dodaj komentarz