Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane/olej/oliwa do smażenia
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 marchewki (średniej wielkości)
- 1 litr bulionu (użyłam ugotowanego na wytrybowanych kościach uda indyczego)
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
- wysmażony boczek
- przyrumieniona kiełbasa
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotowali zupę rozgrzać masło klarowane/olej lub oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, posypać wędzoną papryką, podsmażyć wszystko kilka minut. Pod koniec smażenia dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość zalać bulionem, zakryć pokrywą i pogotować około 15-20 min aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będą miękkie łyżką cedzakową wybrać połowę ziemniaków a resztę zupy zblendować na gładko. Dołożyć z powrotem ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. posypaną natką pietruszki i wysmażonym boczkiem lub przyrumienioną kiełbasą.
* w wersji z wędzonką: kawałek wędzonki (żeberka lub wędzony boczek) dodać zaraz po wlaniu bulionu lub wody, przed blendowaniem wyciągnąć, mięso pokroić i później podawać z zupą
** w wersji z wysmażoną kiełbasą lub boczkiem – w garnku najpierw wysmażyć boczek lub kiełbasę, wyciągnąć i odłożyć, reszta jak powyżej w przepisie