Ciasto kakaowe z kremem kajmakowym

Ulubionym ciastem moich domowników jest krówka więc wcale mnie nie zdziwiło iż poprosili o nią na Wielkanocny stół. Zrobiłam im krówkę, ale inną wersję – kakaowe ciasto z pyszną masą kajmakową i polewą kajmakową na wierzchu, jak na krówkę przystało. Ciasto nie musiało leżakować aby zmięknąć, pięknie się kroiło i smakowało wybornie. Wykorzystałam przepis na ciasto kakaowe od Kasi, które fantastycznie się sprawdziło przy takiej ilości masy i nadal zostało puszyste i lekkie. Pokochaliśmy taką wersję krówki :)

Składniki (28 cm x 24 cm):

Ciasto kakaowe:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
Poncz:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier do smaku
Krem kajmakowy:
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
Wierzch ciasta:
  • 200 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki masła
  • biała czekolada do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, mąkę z kakao i proszkiem przesiać do miseczki. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier i miksować aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym ich dodaniu. Dodać olej, zmiksować i na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, ubić aż do otrzymania gęstego kremu. Dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować – dodać do niej 2 łyżki masy karmelowej i wymieszać. Ciągle ubijając masę karmelową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia.

Złożenie ciasta: Przygotować poncz – wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem karmelowy. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę karmelową.

W garnuszku umieścić masę kajmakową i masło, rozgrzać do momentu aż masło się rozpuści, polewę dobrze wymieszać i rozprowadzić po wierzchu ciasta. Gdy troszkę ostygnie posypać tartą białą czekoladą lub inną posypką wedle uznania.

Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz