Składniki (28 cm x 24 cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
- cukier do smaku
- 700 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 200 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki masła
- biała czekolada do posypania
Przygotowanie:
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone, ubić aż do otrzymania gęstego kremu. Dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować – dodać do niej 2 łyżki masy karmelowej i wymieszać. Ciągle ubijając masę karmelową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia.
Złożenie ciasta: Przygotować poncz – wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć krem karmelowy. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę karmelową.
W garnuszku umieścić masę kajmakową i masło, rozgrzać do momentu aż masło się rozpuści, polewę dobrze wymieszać i rozprowadzić po wierzchu ciasta. Gdy troszkę ostygnie posypać tartą białą czekoladą lub inną posypką wedle uznania.
Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Przechowywać w lodówce.